Ako schudnúť bez tortúry
Zjesť všetko, čo nie je priklincované
Väčšina žien, ktoré sa snažia schudnúť, no bez úspechu, robí jednu zásadnú chybu. Keď ráno vstanú, nalačno si pochutia na káve, desiatu ignorujú a na obed, s deficitom energie, si zgustnú na hotových jedlách z potravín či rýchleho občerstvenia. Odborníci na výživu by zalomili rukami, a to aj v prípade, že si každý deň doprajete obedové menu z blízkej reštaurácie.
Potom nasleduje dlhá pauza, nejaká tá čokoládová tyčinka popoludní a môžeme sa tešiť na večeru. Keď teda po celom dni prídeme domov, skôr než stihneme čokoľvek iné, už aj siahame po všetkých dobrotách v chladničke. Veď sme celý deň takmer nič nejedli, tak si to zaslúžime. Alebo nie?
Tajomstvo úspechu: rozdelenie porcií
Lenže práve toto chybné stravovanie má za následok nielen spomalenie metabolizmu a neschopnosť stratiť neželané kilogramy, ale dokonca neraz dopomôže obaliť sa novými tukovými vankúšikmi. Účinnou zbraňou, ako ponaprávať chyby, je rozdelenie celodenného príjmu do piatich porcií (raňajky, desiata, obed, olovrant a večera). Hoci vám možno takýto systém pripomína detské časy, vedzte, že jeho pozitívny efekt sa prejaví aj v dospelosti.
Zdravé raňajky
Ignorovanie raňajok sa nevypláca, mnohé vedecké štúdie poukazujú na to, že ľudia, ktorí neraňajkujú, majú oveľa väčšie sklony k obezite než tí, ktorí si doprajú výživné raňajky. Pochutnajte si teda hneď zrána, najlepšie do hodiny od prebudenia, na nesladených cereáliách, ovsenej kaši, ovocnom tanieri, jogurte alebo fínskom chlebíku s nízkotučnou nátierkou a zeleninou. K tomu už len čaj alebo káva a do práce prídete plná energie.
Na desiate záleží
Desiatu sme mnohé mali naposledy na strednej škole, ak vôbec. Pritom práve ona zohráva dôležitú úlohu pri regulovaní hladu. Ak si dáte medzi raňajkami a obedom acidofilné mlieko, jogurt či banán, je oveľa menšia pravdepodobnosť, že obedovať budete bez rozmyslu. S plnším žalúdkom predsalen nebudete mať chuť zjesť čokoľvek a vyberiete si zdravšie a menej ťažké jedlá.
Obed – najdôležitejšie jedlo dňa
Po niekoľkých hodinách práce si telo zaslúži oddych a dobitie bateriek. Ak sa však počas obedňajšej prestávky zastavíte v stánku s hot-dogmi, čínskom bistre alebo si sadnete na kalorický obed, na stopercent neschudnete. Pokiaľ by ste totiž podrobili bežné obedové menu rozboru, zistili by ste, že obsahuje toľko kalórií, koľko by vám teoreticky malo postačiť na celý deň.
Hrozbou pre líniu sú najmä ťažké, múkou zahustené omáčky, množstvo soli a korenie, a veľa tuku, ktoré sa spotrebuje pri príprave jedál. Oveľa lepšiu službu vám spravia zeleninové šaláty, celozrnné cestoviny, chudé mäso na prírodný spôsob alebo grilovaná zelenina.
Olovrant
Tri hodiny po obede stačí dopriať si aj ľahký olovrant. Opäť to môže byť knäckebrot s tvarohom, zeleninový tanier, orechy a semiačka. Ovocie nie je podvečer a večer najvhodnejšie, pretože ho naše telo nedokáže tak dobre stráviť ako dopoludnia.
Večera
Posledné jedlo dňa by ste si mali naozaj vychutnať. To ale neznamená, že môžete s čistým svedomím spraviť nálet na chladničku. Vhod vášmu žalúdku i chuťovým pohárikom padne napríklad tuniakový šalát, grilovaná ryba, kuracina naprírodno so zeleninou alebo cottage cheese s kefírom. Uvidíte, že ak dodržíte päť porcií denne, na kalorickú pizzu alebo veľké obložené krajce chleba vám nezostane miesto, ani chuť.